Gebouw
Van woonhuis naar schoolgebouw
Les in een groot woonhuis, zo begon in 1916 het Montessorionderwijs in Haarlem. Kleuters maakten hun werkjes in een particuliere woning. In 1921 kreeg “De Haarlemse Montessori School” koninklijke goedkeuring. Al snel waren er genoeg leerlingen om subsidie te krijgen voor een schoolgebouw. In 1924 was de feestelijke opening van het eerste schoolgebouw aan Middenlaan in Heemstede (de huidige Churchilllaan in Haarlem) en Maria Montessori was erbij! De HMS is één van de oudste Montessorischolen van Nederland.
De HMS groeit – een tweede schoolgebouw
Er kwamen steeds meer leerlingen en al gauw groeide het gebouw uit zijn vest. In samenwerking met de gemeente Haarlem kwam het gebouw aan de Louise de Colignylaan in 1932 tot stand. Maria Montessori was wederom nauw betrokken bij de totstandkoming, want haar visie was doorslaggevend voor het ontwerp.
De school had eerst vier leslokalen en een gymnastiekzaal, ruim genoeg voor de eerste 72 leerlingen. Het leerlingenaantal bleef groeien en in 1938, 1940 en 1950 werden er lokalen bijgebouwd.
De schoolgebouwen nu
Nog altijd hebben de kinderen les in de ruime lokalen en de extra ruimten (de gangen, inpandige gymzaal, theaterruimte voor muziek en dans/drama, ruimte voor beeldende vorming en een moderne mediatheek). De schoolgebouwen, inclusief het bijgebouw worden goed onderhouden en voldoen aan de huidige normen. We bieden kinderen een ideale omgeving om zich volledig te kunnen ontwikkelen volgens de ideeën van dr. Maria Montessori.
Tijdlijn
- 1916 aanvang Montessori onderwijs in Haarlem; opzet particuliere kleuterklas
- 1921 Koninklijke goedkeuring vereniging ” De Haarlemse Montessori School”
- 1922 start lager onderwijs aan de HMS
- 1924 een eigen gebouw – Middenweg, Heemstede geopend door Maria Montessori
- 1927 Middenweg wordt geannexeerd en behoort officieel tot Haarlem
- 1932 met de gemeente Haarlem – nieuwbouw aan de Louise de Colignylaan
- 1938 extra gebouwen
- 1940 verdere uitbreiding
- 1992 grondige renovatie
- 2008 lesruimten gecreëerd op zolder (voor beeldende vorming,muziek, dans/drama & mediatheek)