Communicatie
Verslag – het “schoolrapport”
We spreken op de HMS niet van een schoolrapport maar van een verslag, waarin we uitgebreid allerlei facetten van de ontwikkeling van uw kind beschrijven. U leest hierin over de voortgang van de cognitieve kennis en vaardigheden en over de psychologische en sociale ontwikkeling van uw kind. Twee keer per schooljaar krijgen de kinderen van de middenbouw en de bovenbouw dit verslag mee naar huis. In de onderbouw krijgen de kinderen van groep 1 en 2 één verslag mee in februari. Hetzelfde geldt voor de kinderen in groep 8. In het verslag staan geen cijfers, maar hanteren we een verdeling van onvoldoende naar goed.
Tienminuten gesprek
In het begin van het schooljaar is er een kennismakingsgesprek voor de ouders van groep 3 en 6 met hun nieuwe leerkracht. Dit gesprek is bedoeld om kennis te maken met elkaar en om kort te bespreken hoe het kind de eerste weken in de nieuwe bouw heeft ervaren. Verder hebben we op drie momenten in het schooljaar een tienminutengesprek: na de herfstvakantie, halverwege het schooljaar en aan het einde van het schooljaar. Dit laatste gesprek is facultatief en voeren we wanneer de ontwikkeling van een kind hier aanleiding toe geeft. Als de ontwikkelingen van uw kind naar verwachting en wenselijkheid zijn, zullen we u niet uitnodigen. Mocht u zelf wel aanleiding zien voor een gesprek, dan kunt u dat aangeven.
In de tienminutengesprekken krijgt u aanvullende informatie over de ontwikkeling van uw kind en kunt u natuurlijk van alles vragen.Tien minuten is wel eens onvoldoende. Soms wordt dit bij de planning al ingeschat, maar soms kan het nodig zijn om op een later tijdstip een gesprek voort te zetten. Zo voorkomen we dat gesprekken uitlopen en andere ouders onnodig moeten wachten.
Ad hoc overleg
Het komt regelmatig voor dat er iets ingrijpends of opmerkelijks gebeurt of aan de orde is met uw kind. U hoeft dan natuurlijk niet te wachten tot een volgende gespreksronde wordt gepland. U kunt altijd zelf contact opnemen met de klassenleerkracht(en) om over uw kind te praten. De leerkracht zal uiteraard ook contact met u opnemen, wanneer er op school iets met uw kind aan de hand is. Het is belangrijk dat leerkrachten en ouders informatie delen die van invloed is op de ontwikkeling van uw kind of andere kinderen.
Groep 8: naar het voortgezet onderwijs
Een kind in groep 8 heeft een bijzonder jaar voor de boeg. Het laatste jaar op onze school en dus de overgang naar het voortgezet onderwijs. Samen met de scholen van voortgezet onderwijs en alle scholen van het basisonderwijs spreken we ieder jaar een procedure af voor de verwijzing naar het voortgezet onderwijs. We spreken af hoe een advies tot stand komt en welke aanvullende gegevens nodig zijn om het advies van de school compleet te krijgen. Aan het begin van elk schooljaar besteden we in de bovenbouw aandacht aan deze procedure.
Klassenavond
Aan het begin van het schooljaar organiseren alle klassen een klassenavond voor de ouders. We bespreken dan hoe we in de betreffende klas werken en het is voor ouders ook een goede gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.
Inloopavond
U bent vast benieuwd naar de werkjes en het lesmateriaal van uw kind. De kinderen en leerkrachten willen dat graag met u delen. Daarvoor houden we in ieder geval één keer per jaar een inloopavond en zijn de klassen open. Uw kind kan u dan alles in de klas laten zien en u kunt ook aan de leerkracht vragen stellen over het materiaal. En natuurlijk zijn opa’s en oma’s ook van harte welkom om een kijkje te nemen in de klas van hun kleinkind.
Zelf een dagje kijken
Wilt u een beter beeld krijgen van hoe het bij uw kind in de klas is, dan kunt u de leerkracht vragen of u eens een dagdeel mag meelopen. Het is wel handig om dit van te voren met uw kind af te stemmen, want niet ieder kind vindt dit op voorhand een goed idee.
Social schools
Zodra uw kind op de HMS zit, krijgt u een brief met de inlogcode voor Social Schools, ons interne mailsysteem. Als u bent ingelogd, heeft u ook beschikking over de contactgegevens van ouders en kinderen die bij uw kind(eren) in de klas zitten, een schoolagenda en kunt u oude berichten terugvinden.
Ziekmelden
Wanneer uw kind ziek is, kunt u dit aan ons melden via Social Schools. De leerkracht zal dan automatisch een mail krijgen met de melding. Uiteraard kunt u een ziekmelding ook telefonisch aan ons doorgeven via 023-5281624. Een ziekmelding via Social Schools komt direct bij de leerkracht binnen en heeft daarom onze voorkeur.